logo

Техники на позиране за непрофесионалисти

1. Поза на косата

По принцип не мислим за косата като част от тялото която можем да контролираме, но наистина можем. Ако модела е с дълга коса, то тогава лошо изглеждащата коса ще бъде първото нещо което ще се забележи на снимката. Няма общо правило обаче за това как изглежда по най-добър начин косата на човек. Всеки ще изглежда различно с косата си по различен начин.

Да предположим, че ще правим фотосесия без гримьори и стилисти. Първото нещо, което трябва да запомните е, че косата която седи на раменете не изглежда добре (снимка 1). Ако косата седи на раменете си, тя изглежда разхвърляна и в този случай трябва да се направи нещо. Има пет основни позиции в които може да се постави косата.

 

benlucas_portrait_posing_1_hair

  1. Коса изцяло зад раменете (снимка 2)
  2. Коса изцяло пред раменете (снимка 3)
  3. Коса изцяло от едната страна на раменете (снимка 4)
  4. Коса изцяло от другата страна на раменете (снимка 5)
  5. Вързана коса (снимка 6).

Коса на раменете (# 1) по възможност е добре да се избягва. Всички други позиции за коса имат своето място в зависимост от вашия модела и визията която се опитваме да постигнем. Причината, поради която даваме пример с косата от двете страни (# 4 и # 5) е че човек изглежда по-добре в една от страните.

Обикновено хората застават с лице към камерата. По този начин по-голяма част от лицето е включена. Когато косата е вързана на опашка (# 6), модела може по-лесно да следи инструкциите за позиране без да се разсейва. Много жени смятат тази позиция на косата като стил „почивен ден“, но в действителност се възприемат много добре в портрети, тъй като имате чиста визия на лицето.

2. Изнесете брадичката (или ушите) леко напред

Когато човек застане спокойно и отпуснато, без значение колко е слаб точно под брадичката се получава една лека увисналост „ефект на двойната брадичка“. За съжаление тове е дно от първите неща които се виждат на снимка. Как можем да се справим с това? Ами много лесно. Просто е необходимо да се изнесат леко напред ушите. Да точно така. Ушите. Някак по естествено звучи да изнесем напред брадичката, но при това действие личето се подвига нагоре и ноздрите се „прицелват“ точно в обектива. Затова по-добре е да се изнесе тази част на главата на нивото на която се намират ушите.

benlucas_portrait_posing_2_chin

Тази снимка показва преди и след като човек изнесе напред ушите си.

 

benlucas_portrait_posing_3_chin

Същото преди и след но погледнато отстрани. Тази поза на главата е понякога малко неудобна или неестествена, но резултатите си струват.

 

 

benlucas_portrait_posing_4_chin

Същата техника но при мъж

3. Повдигнете рамото

Когато човек стои естествено, друго нещо което неусетно прави е стойка в която раменете изглеждат плоски. Това води до няколко проблема. Първо ги прави да изглеждат неловко и неудобно на снимката. На второ място, ръката притиска торса. Това допълнително смачква ръката и я прави да изглежда по-голяма, отколкото е в действителност.

benlucas_portrait_posing_5_arm

Можете да коригирате това, като просто вдигнете ръката си с 5-6 см., така че да не натиска торса. Алтернативно, можете да поставите ръката си, така че да е в различна позиция. Напр. поставете я върху бедрото. В изображението по-горе, червената линия е с размерите на ръката, когато стои притисната. Същата червената линия е преместена към втората снимка, така можете да видите как ръката става по-малка, когато не се притиска към тялото.

4. Оставете визуално пространство с кръста

Всеки обича да изглежда слаб. Едно от нещата, които можете да направите, за да изглеждате по-слаби е да застанете така, че към талията да няма нищо добавено. Какво имам предвид с това. Да изолираме кръста, така че в действителност да изглежда толкова тънък, колкото е. И на двете снимки ръцете на модела са поставени на хълбоците. На първата снимка ръката и кръста на модела се сливат. По този начин, особенно ако цвета на ръкава на дрехата е близък с този покриващ талията, кръста на модела визуално изглежда по-широк от колкото е в действителност.

benlucas_portrait_posing_6_waist

Червената линия показва визуално ширината на обекта от първата снимка. Тя е нанесена на втората снимка, за да покаже колко много широчина всъщност добавя ръката. Това правило не се отнася само до ръцете. Всичко, което би било във фона на снимката може да наруши пропорцията. Напр. други хора, стволовете на дърветата, или светлинни стълбове.

5. Завъртете раменете

Това е един много прост но ефективен съвет. Ако модела стои централно и просто се взира в камерата, раменете изглеждат по-големи. Това може да е добре, когато снимаме футболист или изпълнителен директор на голяма компания, но е лошо, когато се снимат портрети. Завъртайки се леко модела показва на камерата по-тънък профил. Потози начин раменете заемат по мака част от кадъра и изглеждат по-тесни.

 

benlucas_portrait_posing_7_shoulders

Червената линия показва пълната ширина на раменете на модела, когато стои фронтално изправен. Леко завъртане на страни ни дава снимка в която модела отново е с лице към камерата но в по-тънък профил.

6. Не показвайте бялото на очите

Когато искаме да постигнем замечтан в далечината поглед и модела да не гледа в камерата, е необходима да изберем подходящ обект зад фотографа в който да съсредоточим поглед. По този начин може да се контролира позицията на очите.

benlucas_portrait_posing_8_eyes

На първата снимка, модела гледа просто в страни. Виждате по-голямата част от бялото на окото, което е недобре. Ако искаме да видим ириса на окото е нужно да зададем конкретен обек в който да гледа модела, в случая през прозореца до вратата. Това е малка промяна в линята на погледа но ириса на очите е в кадъри дава по-привлекателен портрет.

7. Не позволявайте на носа да развали лицето

Това е малко по-сложно, но все пак е важно. Когато не искаме да сме с лице напред, можете да се включи и профил. Ако приемем, че не искаме пълен профил където се вижда само едната страна на лицето, може модела да се завърти на на четвърт оборот. Така в кадър ще попаднат и двете очи.

benlucas_portrait_posing_9_nose

Ако модела са завърти прекалено много носа пресече линията на миленото продължение на скулата към брадичката, тя ще прекъсне естествената извивка на лицето. Така се получава т.нар. „Пинокио​​“ ефект и визуално се удължава дължината на носа.

Post Details

Posted: 13th октомври 2014

By:

Post Categories

Photosession